Na Festivalu za 3. življenjsko obdobje

Tako kot že vrsto let smo tudi letos kar z dvema dejavnostma - delavnico in predavanjem strokovnjakov Kluba Gaia - prisostvovali na odmevnem dogodku v Cankarjevem domu v Ljubljani, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal od 27. do 29. septembra 2011.

Na stojnici, kjer smo predstavljali dejavnosti Kluba Gaia in revijo Gaia, so nas pozdravljali navdušeni člani Kluba in vrtnarski simpatizerji. Za popestritev dogajanja smo pripravili vsem mimoidočim kratek kviz, ki je pokazal, kako prepoznavna je Gaia in v katerem smo vsem nagrajencem razdelili uporabne nagrade - Plantella tabs za orhideje ter za cvetoče in zelene rastline, kar tri različne izdelke za gnojenje rastlin.

Podaljšanje poletja s cvetjem v jesenskih zasaditvah

Predavateljica in demonstratorka zasaditev Loreta Vlahović, univ. dipl. agr., nam je zagotovila, da nam bo v jesenskem času, ko še posedamo izven hiše, prava zasaditev v posodah podaljšala poletje in pričarala novo energijo. Poučila nas je, kakšne posode izbrati, katere rastline združujemo, kako saditi in negovati jesenske zasaditve v posodah. Lahko smo od blizu spoznali rastline in njihove lastnosti ter dobili celovito idejo.

Spoznali smo novosti glede antioksodativne moči živil

Dr. Marjan Radetič, zdravnik z Obale, ki že več let spremlja prehranjevalne navade ljudi v sodobni družbi, je v svojem zanimivem predavanju Antioksidanti in fitonutrienti iz domačega vrta zagovarjal tezo, da antioksidanti nevtralizirajo agresivne proste radikale. Zatrdil je, da zelo različni vplivi onesnaženega okolja, sevanja, kajenja, stresa, konzervansov in aditivov, nitratov, nitrozaminov iz današnje prehrane povzročajo ustvarjanje prostih radikalov v povečanem številu, ki povzročajo poškodbe celičnih struktur, lahko tudi mutacije genov, kar vodi v rakasto razraščanje. Zato zagovarja izključno ekološko pridelavo hrane in veliko gibanja, da je izkoristek antioksidantov ustrezen.

Opozoril je, da fitonutrientom študije posvečajo vse več pozornosti ter ugotavljajo ugodno delovanje teh molekul iz določene zelenjave na učinkovito preprečevanje razvoja posameznih faz razvoja raka, ateroskleroze in nevrodegenerativnih bolezni (Alzhajmerjeva, Parkinsonova bolezen).

Spoznali smo vse novejše ugotovitve glede antioksidativne moči posameznih živil ter najučinkovitejše fitonutriente, ki jih lahko sami pridelamo na svojem ekološkem vrtu.

V tridnevnem sodelovanju na Festivalu smo naš Klub razširili za več kot dvajset novih navdušencev. Veselimo se sodelovanja v prihodnjem letu, ko bomo predstavili spet kaj zanimivega in uporabnega.

Mira Arh

Plantella

Strokovnjaki po naravi.

Bio Plantella

Strokovnjaki po naravi

Vivera

Učinkovita in raznolika zaščita za obolele in napadene rastline.

biotoll

biotoll

Effect

Učinkovito nad mrčes!

Effect Protect

Učinkovita zaščita pred komarji in klopi

Ratimor

Miši in podgane?
Ne, hvala!