Razvoj vrtnarjenja

Sponzorstva, promocije, nagradni natečaji in razstave z ekološkimi in vrtnarskimi vsebinami predstavljajo izrazito močno širjenje vrtnarskega znanja in prispevajo k razvoju ekološkega vrtnarjenja, samooskrbnega vrta, za lepo in urejeno okolje doma in s tem naše dežele.

Vključujejo aktivnosti ZA RAZVOJ VRTNARJENJA, kot je projekt ZELENI IZZIV za odrasle in ZELENI IZZIV za mlade vrtnarje, ter vrsto NATEČAJEV KLUBA GAIA za lepo urejenost vrta, balkonov in zdravo življenje. Izvajamo različne prireditve pretežno lokalnega značaja, na katerih delujemo kot organizator, mentor ali sponzor.

Zeleni izziv za odrasle

V letu 2007 smo Sloveniji prvič predstavili poučno vrtnarsko tekmovanje Zeleni izziv, v katerem so se pomerili izbrani ljubitelji vrtnarjenja v z idejami in iznajdljivostjo ter z oblikovanjem modelnih vrtov poskrbeli za prenos znanja in primere, ki so jih opazovalci lahko uporabili tudi v svojih vrtovih. Tekmovanje, v katerem je imelo rdečo nit izobraževanje, je naletelo na dobre odzive, iz leta v leto pa akcija postaja bolj prepoznavna v slovenskem okolju in zagotavlja boljše odzive.

Tekmovanje se odvija v največjem slovenskem botaničnem vrtu Arboretum v Volčjem Potoku, kjer so ti modelni vrtovi od konca aprila do septembra na ogled vsem obiskovalcem. Istočasno poteka fotografski natečaj, s katerim smo ponudili priložnost, da se tudi vsi lastniki vrtov, ki želijo, izkažejo s svojimi vrtnarskimi dosežki. Konec leta, v novembru, izberemo veliko število najlepših vrtov različnih motivov, nagradimo lastnike in v različnih medijih pokažemo dosežke. Tako smo poleg različnih tipskih vrtov leta 2007 in 2008 v letu 2009 urejali predvrtove tipskih slovenskih hiš v sodelovanju z arhitekturno strokovnjakinjo dr. prof. Živo DEV in vrtnarskimi strokovnjaki.

V letu 2010, smo nadaljevali ekološki koncept in se tako približati okolju prijazni praksi, zato so bili modelni vrtovi usmerjeni v vrtnarjenje prihodnosti – ekološko vrtnarjenje, tako da smo pokazali zasajevanje ekoloških vrtov za vse primere, majhne in večje mestne rešitve, podeželske in kmečke.

V 5. sezoni tekmovanja Zeleni izziv pa smo za glavno temo izbrali vse bolj priljubljeni "zunanji bivalni prostor" (outdoor living room oz. dnevna soba na prostem).

Zeleni izziv za mlade vrtnarje

Zeleni izziv za mlade vrtnarje pa organiziramo enkrat letno v okviru dneva odprtih vrat Unichema kar na dvorišču podjetja. Udeleži se ga najmanj deset izbranih osnovnih šol in zavodov za otroke z omejenimi sposobnostmi z mentorji za vrtnarske krožke, vedno pa je vsaj ena ekipa mladih vrtnarjev iz skupine otrok zaposlenih v Unichemu.

Zmagovalna ekipa leta 2011, učenci OŠ PRESERJE.
Plantella

Strokovnjaki po naravi.

Bio Plantella

Strokovnjaki po naravi

Vivera

Učinkovita in raznolika zaščita za obolele in napadene rastline.

biotoll

Naj mrčes poišče nov dom!

Effect

100 % učinkovito nad mrčes!

Effect Protect

100 % učinkovita zaščita pred komarji in klopi

Ratimor

Miši in podgane?
Ne, hvala!